I am wanting to make my own base or flavoring that you ferment in bottles.
in your profile you said that you can speak polish. click on the link and you'll find everyhing there.this base is called zakwas :
ingredients:
Zakwas żurku:
- mąka żytnia - 6 łyżek stołowych
- czosnek - 2 ząbki średniej wielkości
- przestudzona woda gotowana
and preparation:
Zakwas żurku:
Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku.Do glinianego garnka 3/4 litrowego, a w przypadku jego braku do szklanego słoika wsypać 6 łyżek mąki żytniej (mąki na żurek). Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika). Całośc zalać przegotowaną i ostudzoną wodą w ilości która po dokładnym wymieszaniu (aby nie pozostawić grudek) pozwoli uzyskać mieszanię średniej gęstości. Garnek przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu, lub w pobliżu źródła ciepła (pieca) na kilka dni. W zależności od panującej temperatury po kilku dniach zaczyn winien sie zakisić.
Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie.
Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku.